För några år sedan såg jag en film, mot slutet av filmen spelades en låt som verkligen grep tag i mitt hjärta. Jag (som har minne som en teflonpanna för dylikt) lyckades faktiskt memorera titeln och hittade låten på You Tube, lycka 🙂 Sagda låt hade förstås en given plats på vårens peplista. Mina damer och herrar: “Hold On” med Wilson Philips: https://www.youtube.com/watch?v=uIbXvaE39wM

Jag har en tuff vinter i ryggen på mer än ett sätt. Har jag nämnt det? Ler…. Nåväl, under ett samtal (chatt noga räknat) med min son, som för övrigt befinner sig i Afrika, fick jag ett citat (källa okänd): “Be the change you wanna see in the world”.

De där orden satte sig i mitt minne/sinne och har dykt upp med ojämna mellanrum sedan dess. Lättare sagt än gjort kanske, jag som drömmer om ett stressfritt liv på en varm strand någonstans i världen, skrivandes och inspirerandes andra såväl live som on line.

Men ingalunda omöjligt om jag tänker/handlar i banor av “gräv där du står” och börjar i det lilla. Varje resa börjar ju med ett litet steg och varje steg skapar tillsammans en väg framåt, visst? Någon annan sa “rätt går lätt” och de där orden fastnade också hos mig. Så, förutom dagar/stunder då jag deppar ihop för att livet känns tungt och för att det tar tid att förverkliga min/a dröm/mar så… fortsätter jag att blogga, att rensa hem och sinne, att träna mindfulness, att räkna tacksamheter, att odla viktiga relationer, att ta hand om mig själv på olika vis, att glädjas åt de människor jag möter i utbildningar och föreläsningar OCH jag vårdar mina drömmar.

Häromdagen, efter en jättedeppig eftermiddag, satte jag mig på balkongen med min planeringsbok och ett par färgglada pennor och ställde mig frågan: ” Om pengar inte satte gränser för mig, vad skulle jag göra då?” Svaren var riktigt spännande, det visade sig att jag skulle göra detsamma som jag gör nu. Med viss skillnad i tid och prioritet förvisso men i alla fall. Jag kände mig styrkt och nöjd av resultatet, jag upplevde starkt att jag är på rätt väg och jag bestämde mig för att det hela handlar om inriktning, envishet och tålamod.

Osökt dök en låt med underbara och inspirerande Robert Broberg upp i mitt huvud, “Målet är ingenting – vägen är allt”: https://www.youtube.com/watch?v=aIim1m4j4PA

Jag får medge att jag inte riktigt klarar av att förhålla mig så i alla lägen, all mindfulnessträning till trots. Ler… Men jag övar på det och jag tycker att det är en befriande och härlig inställning till livet. Tankarna vandrar vidare och stannar till vid dikten “I rörelse” av (min huspoet) Karin Boye:

Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den största dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening med vår färd

– men det är vägen som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds

och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg

och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp!

Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.

Jag menar att om livet plötsligt skulle vara över, mycket tidigare än vad jag hade tänkt mig (sånt händer vet vi ju) så… vill jag att varje dag, vecka, månad och år ska vara fyllt av bra och meningsfulla saker. Och DÅ blir ju även de där små stunderna, mötena och handlingarna värdefulla. Inte bara målet/n långt där borta.

Hm… det här tål att kluras vidare på. Tankar? Någon?